Miturile din sfera sănătății sunt pe cât de răspândite, pe atât de derutante din pricina diverselor justificări eronate pe care sunt fondate. Ți le prezentăm pe cele mai frecvente, însoțite de explicațiile științifice care stau la baza lor.
1. Televizorul strică ochii
Privitul la televizor de aproape poate să pună ochii la treabă atât de mult încât ar putea să doară. Aceasta este una dintre cele mai frecvente credințe populare combătută de cercetători. Mitul a apărut în anii ’60, când a fost lansat televizorul color. E adevărat că la acea vreme exista un sâmbure de adevăr: anumite televizoare de generație veche emiteau cantități mari de radiații care puteau afecta sănătatea ochilor. Azi însă nu se mai pune această problemă, susțin oamenii de știință. Dacă totuși simți nevoia să privești foarte de aproape la televizor, ar putea fi vorba de miopie, pentru care ai nevoie de ochelari, doar după consultul oftalmologului.
2. Răcesc de la vremea rece
Este unul dintre cele mai răspândite mituri, dar este bazat pe o prejudecată. Aceea în care răceala este asociată cu vremea rece. Adevărul științific este că răcelile sunt provocate de virusuri, iar temperatura nu are nicio legătură cu acestea. În fond, răcim și vara, nu doar când vremea este nefavorabilă. Există numeroase cercetări pe voluntari care au fost expuși la frig, însă nu au fost afectați de virusuri (rinovirusuri sau coronavirusuri, două dintre cele mai frecvente cauze ale răcelii). Răcelile sunt mai dese în lunile de iarnă pentru că petrecem mai mult timp în spații închise, interacționăm mai mult și, astfel, le oferim virusurilor mai multe ocazii să se răspândească, susțin oamenii de știință.
Loading...
În trecut chiar și medicii credeau că ulcerul stomacal era provocat de stres, alimente picante sau de consumul exagerat de alcool. Adevărul este că ulcerul apare ca urmare a activării unei bacterii denumite Helicobacter pylori. Aceasta a fost identificată relativ recent, în 1983, de către cercetătorii australieni Barry Marshall și Robin Warren. Descoperirea lor a surprins lumea medicală, care până la acea dată împărtășea unanim părerea potrivit căreia niciun microorganism nu poate supraviețui în mediul ostil provocat de acidul din stomac. Câțiva ani mai târziu s-a demonstrat că Helicobacter pylori este implicată în apariția gastritei cronice și a ulcerului. Bacteria poate fi activată și ca urmare a abuzului de antiinflamatoare sau capsule cu fier.
4. Părul crește mai gros după epilat
Iată un mit pe care îl poți demonta chiar tu dacă ești atentă la părul care crește după ce îl epilezi cu lama. Pare mai dens și mai țepos, nu-i așa? De fapt, dat fiind că numai părul care crește la suprafața pielii este îndepărtat, iar foliculul rămâne în piele, după ce te razi, toate firele cresc având aceeași lungime și par mai dense. Și nici nu cresc mai repede! În ceea ce privește culoarea, s-ar putea să ai dreptate: firul chiar este mai închis la culoare. Specialiștii pun asta pe seama faptului că nu a intrat în contact cu soarele.
5. Mă îmbolnăvesc dacă ies afară cu părul ud
Nu-ți face griji dacă nu ai timp să-ți usuci prea bine părul înainte să ieși din casă și nici nu da crezare celor din jur care încearcă să te convingă că vei răci dacă ieși în aer rece cu părul umed. Virusurile și bacteriile sunt cele care te îmbolnăvesc în condițiile unui sistem imunitar slăbit, în niciun caz schimbările de temperatură!
6. Te îngrași dacă mănânci noaptea
Dacă diseară vei simți nevoia de o mică gustare înainte să te bagi în pat, nu-i cazul să te simți vinovată. Mâncatul la ore târzii a fost asociat în majoritatea dietelor cu kilogramele în plus, însă te îngrași de la ce mănânci, nu din pricina orei târzii la care iei masa. Chiar nu este indicat să te culci cu burta goală și nici să sari peste mese, fiindcă, astfel, îi dai organismului semnalul greșit să facă stocuri de grăsime pentru eventualitatea (așa percepe el) unei perioade de foamete. Nu contează cât de târziu mănânci, ci ceea ce mănânci, susțin specialiștii. Cu alte cuvinte, dacă ziua mănânci o pizza cu de toate și seara ții post, te vei îngrășa, întrucât ai mâncat mai multe calorii decât organismul poate să ardă. Caloriile sunt aceleași, indiferent de momentul zilei, susțin nutriționiștii. Așadar, seara, mai bine îți potolești pofta cu un iaurt slab decât să flămânzești.
Loading...
Originile acestui mit datează din anii ’50, când în America nutriționiștii au început să recomande consumul a circa doi litri de lichide pe zi, ceea ce echivala cu opt pahare. De-a lungul timpului, lichidul s-a transformat în apă și astfel mitul s-a dezvoltat, fără să mai conteze celelalte surse de lichide, precum fructele, legumele, ceaiul, cafeaua sau altele. De fapt, nu există vreo cercetare care să sugereze că avem nevoie de atâta apă. Nu-i cazul să numeri paharele. Dacă ți-e sete, bea apă, dacă nu, n-o face, ne sfătuiesc specialiștii. Ca regulă generală, în jur de 80% din aportul de lichide ar trebui să provină din apă, iar restul, din alimente.
8. Toaletele publice sunt o sursă de boli
În special cele cu transmitere sexuală, spune un mit foarte răspândit care a transformat toaletele publice în dușmanul numărul unu. Specialiștii susțin că mitul este ușor de crezut, dar vin cu argumente la această formă de paranoia în masă, susținând că, deși există mulți potențial vinovați în toaletele publice, de la streptococi, stafilococi, E. coli și alte multe microorganisme responsabile cu chlamidia sau gonoreea (boli cu transmitere sexuală, nu ne îmbolnăvim dacă sistemul imunitar este sănătos și dacă respectăm măsurile de igienă de bun-simț precum spălatul pe mâini. Multe dintre microorganisme supraviețuiesc doar scurt timp pe scaunul toaletei, iar ca infecția să se producă, ar trebui ca tractul genital sau uretra să intre în contact cu el, ceea ce este fizic puțin probabil.
9. Durerea de spate se tratează cu odihnă
În acest caz este valabil exact contrariul. Potrivit cercetărilor, cei implicați în activități obișnuite se recuperează mai rapid și au mai puține dureri sau afecțiuni ale spatelui. De asemenea, exercițiile speciale pentru coloană întăresc musculatura spatelui și previn declanșarea problemelor. Tot studiile arată că odihna face mai mult rău nu doar în privința problemelor coloanei, ci a sănătății în general.
10. Fibrele sunt remediul ideal pentru constipație
În cantitate redusă, fibrele pot constitui remediul constipației, însă nu reprezintă soluția! Numeroase studii demonstrează că abuzul de fibre poate fi dăunător pentru sănătatea florei și nu doar că nu atenuează constipația, ci chiar o agravează. Fibrele atrag apa și ajută la formarea bolului alimentar, însă acestea nu se digeră, iar când se acumulează prea multe în sistemul digestiv, pot să ducă la efecte adverse, precum balonare, gaze și disconfort abdominal.
Loading...